
Umierająca planeta
26 lutego 2010, 17:02Astronomowie mają wyjątkową okazję oglądania śmierci planety. Międzynarodowy zespół astrofizyków odkrył, że WASP-12b jest niszczona przez swoją gwiazdę. Dzięki temu mogą badać ostatnie stadium życia planety.
Komu szkodzi dobry cholesterol?
26 maja 2010, 08:51Wszyscy słyszeliśmy powtarzane co i rusz komunikaty, że dla dobra układu sercowo-naczyniowego należy obniżać poziom złego cholesterolu LDL i podwyższać stężenie dobrego cholesterolu HDL. Okazuje się, że w przypadku pewnej grupy osób to nieprawda i rzekomo dobry cholesterol zwiększa u nich ryzyko nawracających bóli w klatce piersiowej, zawałów serca, a nawet śmierci.

Test krwi wykaże odrzucenie przeszczepu
24 września 2010, 11:36Jednym z największych problemów transplantologii są odrzucenia organów przez organizm biorcy, które trudno odpowiednio wcześnie diagnozować. Opracowywany właśnie test pozwoli na wykrycie reakcji odpornościowej dzięki prostej analizie próbki krwi pacjenta.

Chopin miał omamy przez padaczkę?
25 stycznia 2011, 11:39Fryderyk Chopin cierpiał na regularnie pojawiające się halucynacje wzrokowe. Naukowcy, którzy właśnie opublikowali artykuł na ten temat w Medical Humanities, uważają, że działo się tak z powodu padaczki wywodzącej się z płata skroniowego.

Lepsze przypominanie z falami theta
15 czerwca 2011, 09:01Dotąd zakładano, że procesem wydobywania wspomnień kierują bodźce zewnętrzne. Teraz okazało się, że może go utrudnić lub ułatwić poziom aktywności mózgu przed pojawieniem się elementów do zapamiętania.

Zatkanie otworu... zwiększa przepływ światła
23 listopada 2011, 17:28Intuicja podpowiada, że jeśli zatkamy otwór, przez który przedostaje się światło, to nie będzie ono mogło do nas dotrzeć. Tymczasem naukowcy z Purdue University dowiedli, że może zajść wówczas odwrotne zjawisko. Uczeni odkryli, że umieszczenie metalowego „korka" na otworach w cienkiej warstwie metalu powoduje, iż przez dziury będzie się przedostawało więcej światła

Światłem do 2,5 terabita na sekundę
25 czerwca 2012, 18:46Profesor Alan Willner z University of Southern California i jego zespół poinformowali o opracowaniu technologii, która pozwoli na przesyłanie za pomocą światła do 2,56 terabitów na sekundę.

Fotony docierające do płodu wpływają na rozwój siatkówki
18 stycznia 2013, 07:26Światło podczas życia płodowego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju oka, a konkretnie siatkówki.

Solarklaw alternatywą dla autoklawu
11 lipca 2013, 09:52W krajach rozwiniętych narzędzia medyczne sterylizuje się często w autoklawach. Co jednak zrobić, by zapobiec zakażeniom tam, gdzie nie ma dostępu do energii elektrycznej? Zespół Naomi Halas i Oary Neumann z Rice University zaproponował solarklaw, który wykorzystuje słońce i właściwości termodynamiczne nanocząstek.
Wskrzeszony enzym sprzed 90 mln lat pomoże chorym z dną
26 lutego 2014, 07:38Chorujemy na dnę moczanową, bo nadmiar kwasu moczowego odkłada się w stawach w postaci złogów. Większość innych ssaków nie ma takiego problemu, jednak u małp człekokształtnych gen oksydazy moczanowej (urikazy) - enzymu katalizującego rozkład kwasu moczowego do alantoiny - uległ zmutowaniu. Próbując w niecodzienny sposób poradzić sobie z tym problemem, zespół Erica Gauchera z Georgia Institute of Technology postanowił ożywić stare wersje białka.